Mazurek różowy

Mazurek różowy

Mazurek różowy
autorem artykułu jest Ada Sagała

JeÅ›li chodzi o kolorystykÄ™ i smak – to jeden z moich ulubionych mazurków. WyglÄ…da Å›licznie, smakuje jeszcze lepiej. Malinowe konfitury, polewa z masÅ‚a, cukru pudru i soku malinowego i wreszcie migdaÅ‚y sprawiajÄ…, że można go jeść bez koÅ„ca.
Jest to mazurek odbiegający swoim wyglądem od tradycyjnych mazurków. Mazurek lekki, wesoły i wiosenny.

Składniki: (na 2 mazurki)

500 g mÄ…ki

70 g masła

250 g migdałów + 2 garście do dekoracji

120 g cukru

4 ugotowane żółtka

1 surowe żółtko

1 słoik marmolady malinowej

Polewa malinowa: 250 g masła, 250 g cukru pudru, 4-6 łyżki śmietanki, 4-6 łyżki soku malinowego

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej masło i siekamy wszystko nożem. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki, bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mąki wraz z cukrem, przetartymi przez sitko ugotowanymi żółtkami i żółtkiem surowym. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli składniki nie chcą się skleić, możemy dodać odrobinę wody. Schładzamy przez 1 godz. Dzielimy je na 4 równe porcje i wałkując formujemy równe, kwadratowe, cienkie placki. Układamy je na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 30 min w 160°C. Placki studzimy i przekładamy marmoladą malinową (z dwóch placków robimy jeden mazurek). Przygotowujemy polewę: masło ucieramy z cukrem, śmietanką i sokiem malinowym. Smarujemy mazurki polewą i ozdabiamy obranymi migdałami. Ciasto będzie najlepsze po dwóch dniach od przygotowania, kiedy skruszeje.

[img]

--
www.gendai.pl
www.dlaurody.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Zabij rutynę - zmień coś wreszcie!
Biustonosz dla przyszłej Mamy
Przeprowadzka bez stresu cz. 1
System emerytalny niczym bomba zegarowa?
O skutecznej nauce języków obcych